NIEUWSBERICHTEN

Hemelvaart en Pinksteren

Woensdag 20 mei

Donderdag 21 mei en vrijdag 22 mei zijn is de huiswerkklas gesloten wegens hemelvaart. We wensen jullie allemaal een fijn lang weekend! Maandag 25 mei om 12:00 uur gaan we weer open en staan we weer klaar voor al jullie vragen in de chatruimte.

Maandag 1 juni is het tweede pinksterdag en zijn we net als hemelvaart gesloten. Dit is ook in jullie agenda te zien: er is die middag geen huiswerkklasmiddag ingepland.

Geniet van het mooie weer en tot maandag!


Vaste huiswerkklasmiddagen en verbeteringen

Donderdag 7 mei

Er gaan enkele verbeteringen binnen de online huiswerkklas doorgevoerd worden met ingang van 11 mei. Deze aanpassingen zijn tot stand gekomen op basis van de feedback die we van diverse ouders en leerlingen hebben ontvangen. We zijn ontzettend blij met de feedback en reacties die we ontvangen en hopen hiermee een volgende stap te zetten in de verbetering van de online ondersteuning.

De belangrijkste wijziging is dat we gaan werken met vaste huiswerkklasmiddagen van twee uur, waarbinnen je verplicht aanwezig bent, met je camera aan. De enigszins vrijblijvende werkwijze waarmee we op 17 maart zijn gestart laten we daarmee los, en vervangen we door een werkwijze die sterk lijkt op wat jullie van onze fysieke huiswerkklas op school gewend zijn. Klik hier voor de instructie om te zien hoe één middag online huiswerkklas er nu uit ziet.

Per 11 mei gelden daarom de volgende aanpassingen:

  1. We delen je in op een aantal vaste huiswerkklasmiddagen van 2 uur per middag, die naar onze inschatting het beste aansluiten bij jouw huidige online lesrooster. Check in je eigen agenda via de button hierboven voor welke middagen jij ingedeeld staat!

  2. Op deze huiswerkklasmiddagen ben je verplicht aanwezig. Net als de normale huiswerkklas op school. Je camera staat daarom gedurende de hele huiswerkklasmiddag aan.

  3. Wanneer je dagen wil ruilen, je wil afmelden of om wat voor reden dan ook de tijdblokken waarop we jou verwachten wil wijzigen, stuur dan een bericht naar online@studielokaal.nl. Anders gezegd: alle vragen en verzoeken rondom inroostering verwerken we vanaf nu dus centraal - niet meer via je eigen tutor.

  4. Alle overige communicatie (bijvoorbeeld over hoe het met je gaat) zal blijven lopen via de bekende tutor.

Wat blijft hetzelfde?

De chatruimtes blijven voorlopig open van 12:00 - 18:00. Buiten de 2 uur die je verplicht aanwezig bent, kun je daar dus altijd om hulp vragen. Wat ook hetzelfde blijft is de verslaglegging. Ouders/verzorgers krijgen zoals altijd aan het einde van de dag een verslag per mail toegestuurd, waarin de presentie/absentie van die middag, alsmede de vorderingen in de huiswerkklas, terug te vinden zijn.

En vanaf 1 juni?

Ongetwijfeld heeft iedereen gisteren meegekregen dat de middelbare scholen vanaf juni weer open gaan. Hoe de huiswerkklas er dan precies uit gaat zien, weten we nog niet. We zullen jullie daar uiteraard tijdig over berichten. Wat zeker is, is dat we ons uiterste best blijven doen om je nu én straks zo goed mogelijk te helpen bij je schoolwerk.

Wijzing structuur chatomgeving

Woensdag 6 mei

Genoten van je Staycation? Terwijl jullie even twee weken vakantie hadden, is er bij Studielokaal Online hard doorgewerkt. Het zal je dan misschien ook opvallen dat de chatruimtes zijn veranderd. Eerst was je per vak en per jaarlaag ingedeeld in de chatruimtes, maar nu zijn de jaarlagen samengevoegd tot één chatruimte per vak. Zo houden we niet alleen de hoeveelheid chatruimtes overzichtelijk, ook kunnen we je hierdoor nog sneller helpen. Van harte welkom terug en heel veel succes met de laatste loodjes van dit schooljaar!

Meivakantie 23 april t/m 5 mei: geen online huiswerkklas

Donderdag 23 april

Dit wordt zonder twijfel de gekste meivakantie die je ooit hebt gehad, en waarschijnlijk de rest van je leven zult hebben. Maar bekijk het van de zonnige kant: alle tijd om met je vrienden, je opa of je oma te hangouten, zoomen, facetimen of skypen. Je tuin of balkon om te bouwen voor The Best Staycation Ever. En natuurlijk even niet de hele tijd dat hoofd van je huiswerkbegeleider in beeld... Vanaf woensdag 6 mei zijn we weer online. Houdt afstand en tot dan!

Studielokaal online: ook voor je neefje in zierikzee

Dinsdag 7 april

Sinds deze week is het voor alle leerlingen in Nederland mogelijk om zich bij Het Studielokaal aan te melden voor online huiswerkbegeleiding. Dat is nieuw, want tot vorige week was inschrijving alleen mogelijk voor leerlingen van zeven scholen in Noordwest Nederland. Je nichtje in Groningen of je neefje in Zierikzee kan dus nu ook bij ons terecht.

De afgelopen weken hebben we de online huiswerkklas verder toegesneden op jullie online lesprogramma’s door de openingstijden aan te passen (was 11:00 - 17:00, sinds vorige week 12:00 - 18:00) en door de oorspronkelijke structuur van de fysieke huiswerkklas terug te brengen. Daarom werken we nu zoals je weet met vaste huiswerkklasmiddagen van 2 of 3 middagen per week, waarin onze begeleiders pro-actief contact met je opnemen nadat je je online gemeld hebt.

Daarnaast kun je onbeperkt, van maandag tot en met vrijdag, in de vakchatruimtes terecht. Hier helpen we je van 12:00 tot 18:00 één-op-één wanneer je hulp nodig hebt.

Aanmelding gaat via de onderstaande link: https://hetstudielokaal.nl/aanmelden/

Verandering in de huiswerkklas

Woensdag 1 april

Na overleg hebben we besloten om weer wat meer terug te keren naar de structuur van de huiswerkklas die jullie kennen van de fysieke huiswerkklassen. Op de dagen dat je bent ingeroosterd voor de huiswerkklas, is het verplicht om online te komen. Hoe dit eruit komt te zien en wat van jou verwacht wordt, kun je in dit bericht lezen.

Zoals gezegd worden de huiswerkklasmiddagen weer verplicht. In je persoonlijke agenda kun je zien welke middagen je aanwezig moet zijn. De online huiswerkklas vindt plaats tussen 14:00 en 17:00 uur. Als je nog les hebt tot later in de middag, ben je tot uiterlijk 17:30 uur aanwezig. Je mag ook eerder starten (vanaf 12:00 uur) en uiteraard mag je dan ook eerder stoppen. Op de dagen dat je hiervoor bent ingeroosterd, is het verplicht om online te komen. Welke dagen dit zijn, kun je zien in je persoonlijke agenda.

Hoe gaat deze huiswerkklas in zijn werk op de dagen dat je bent ingepland?
De middag is opgedeeld in drie delen: 1) de check-in, 2) het zelfstandig werken met het contactmoment, en 3) de check-out.

Check-in:

1. Uiterlijk om 14:00 uur log je in op de chatomgeving op Studielokaal Online, tenzij je op dat tijdstip nog les hebt van school. In dat gevel log je uiterlijk 15 minuten na je laatste les in. Je mag ook eerder starten: vanaf 12:00 uur is de huiswerkklas open. Je bent dan ook eerder klaar.

2. Je kijkt op de klassenlijst bij wie je bent ingedeeld. Dit staat elke ochtend in de chatruimte “Klassenlijst en andere mededelingen”.

3. Je stuurt deze begeleider een Privé bericht in de chat om te laten weten dat je aanwezig bent: “Hallo, ik ben er!”, of iets dergelijks. Als je vóór 14:00 aanwezig bent kan je dit bericht sturen naar een van de begeleiders die van 12:00 tot 14:00 werken. Wie dit zijn staat elke dag in het bericht bij de klassenlijst.

4. Je werkt je agenda bij. Plan in waar je deze middag aan gaat werken, en plan zo ver mogelijk vooruit.

5. Je stuurt je begeleider een berichtje dat je je agenda hebt bijgewerkt.

6. Je gaat aan de slag met je huiswerk.

Gedurende de middag

1. Je kunt de hele middag terecht voor inhoudelijke vragen in de vakspecifieke chatruimtes. Stuur hiervoor een berichtje in de groep waar het om gaat, bijvoorbeeld “Wiskunde bovenbouw”. Een begeleider met de benodigde kennis zal je dan meteen komen helpen, en je een privébericht sturen voor een videochat.

2. De begeleider waarbij je bent ingedeeld neemt gedurende de middag contact met je op om met je videobellen, om je agenda en voortgang te bespreken.

Check-out

1. Aan het einde van de middag, tussen 16:45 en 17:00, of eerder als je eerder bent begonnen (maar altijd na ongeveer 3 uur werken), stuur je je begeleider een berichtje met wat je af hebt gekregen, en wat niet. Let daarbij op dat je terugkomt op de vakken die je hebt ingevuld in je agenda. Een voorbeeld van een goede checkout:

“Ik heb mijn wiskundesommen afgekregen tot som 20. Dit duurde wel wat langer dan gedacht, waardoor ik minder lang de tijd heb genomen om mijn Frans woordjes te leren. Deze waren gelukkig erg makkelijk. De Engels tekst heb ik gelezen en de vragen beantwoord."

Edutainment! Educatieve en vermakelijke video's

Dinsdag 31 Maart

Zoals we allemaal wel weten staat YouTube vol met streams van gamers, populaire vlogs en schattige video's van katten, maar wist je dat er ook heel veel leuk én leerzaam materiaal te vinden is?
Leuke verhalen gecombineerd met mooie beelden en veel humor: dat is hoe YouTube-docenten je geboeid houden. De video’s zijn daardoor niet alleen leuk om te kijken als je de lesstof van wiskunde nog niet helemaal snapt, of als je voor Engels ‘The Great Gatsby’ moet lezen, maar ook als je je wilt verdiepen in een vakgebied dat je helemaal niet op school leert! Vraag je je af of een vervolgstudie in psychologie misschien iets is voor jou? Of wil je meer weten over sterrenkunde? Verdiep jezelf eens in een onderwerp naar keuze. Leren is ineens zo saai nog niet. Hieronder staan een paar van onze persoonlijke favorieten:

  1. CrashCourse

Misschien ken je John Green al van zijn boek ‘Een weeffout in onze sterren’ (The Fault in Our Stars), maar wist je dat hij samen met zijn broer een kanaal runt waarin ze je over heel veel interessante onderwerpen uitleg geven? In snelle en leuke video’s brengen ze je én aan het lachen én geven ze je nieuwe kennis mee.

Bekijk bijvoorbeeld eens deze video over de geschiedenis van de jaren ‘20!

Onderwerpen: literatuur (handig voor dat boekverslag!), psychologie, economie, sterrenkunde, informatica, biologie, ondernemerschap, natuurkunde, scheikunde, kunstmatige intelligentie, geschiedenis, mythologie en nog veel meer.

2. AsapSCIENCE

Voor je wekelijkse dosis kennis en een goede work-out voor je lachspieren kun je terecht bij de jongens van AsapSCIENCE! Binnen een paar minuten weten zij je de wetenschap uit te leggen achter actuele en interessante onderwerpen. Zo kun je tijdens het avondeten je familieleden verbazen met nieuwe feitjes.

Onderwerpen: natuurwetenschappen zoals biologie en scheikunde.

3. Khan Academy

Iets minder humoristisch en vermakelijk als de bovenstaande twee kanalen, maar vanwege de ontzettende grote hoeveelheid aan onderwerpen mag ook deze niet ontbreken in het rijtje. Khan Academy is zeker de moeite waard om te bekijken als je iets nog niet helemaal goed snapt aan leerstof voor je vakken. Op het kanaal van Khan Academy kun je terecht voor extra uitleg over je wiskunde, economie, natuurkunde of scheikunde. Zo ga je die volgende toets over kwadratische functies, afgeleiden of kansberekening knallen!

Onderwerpen: economie, geschiedenis, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie en informatiekunde.

Ga zelf eens op onderzoek uit en vind een onderwerp waar je misschien tijdens deze corona-crisis meer over kunt leren!

Wereldwijde getallen en positieve reacties

Maandag 30 Maart

Het is vandaag maandag 30 maart. Op de website van de UNESCO lees ik dat inmiddels meer dan 87 procent van de leerlingen wereldwijd niet meer naar school kunnen omdat de scholen gesloten zijn door COVID-19. In 184 landen geldt een algehele sluiting van scholen, in nog eens talloze andere landen zijn er op lokale schaal scholen gesloten. Een gevoel van verbazing en hulpeloosheid overvalt me ineens: meer dan anderhalf miljard leerlingen zitten nu verplicht thuis.

Het doet me beseffen dat het inmiddels alweer twee weken geleden is dat de scholen in Nederland sloten. Het besluit was niet alleen een grote verandering voor de leerlingen, maar ook voor de docenten, alle ouders en voor ons.
Er is vanaf het eerste moment ontzettend hard gewerkt en gesleuteld aan het inrichten van een online omgeving, opdat de begeleiding zo snel mogelijk voortgezet kon worden. Nadat de eerste leerlingen op dinsdag al inlogten op het Studielokaal Online, overviel ons dan ook een gevoel van blijdschap. Dat niet alleen wij het resultaat kunnen waarderen, blijkt ook uit de reacties die we hebben ontvangen van jullie - ouders én leerlingen - zelf!

Zo schreef een ouder aan ons:

“Groot compliment hoe jullie het in zo'n korte tijd ingericht hebben. Echt iets om trots op te zijn. Super gewaardeerd en onwijs bedankt.”

Tijdens de contactmomenten hoorden we ook veel lieve, positieve en soms wat puberale geluiden van de leerlingen.

“Ik ben blij dat jullie er gewoon nog zijn. Het is wel een beetje anders dan normaal in de huiswerkklas... en ik mis mijn vriendinnen, maar de contactmomenten helpen mij ook nu nog heel erg met het plannen.”

“Ik dacht dat je best creatief was, maar je kamer is echt saai.”

Ik besef me weer dat het een uniek iets is dat ik kan werken, dat het onderwijs op afstand door kan gaan en dat we vandaag weer leerlingen mogen begeleiden. Voor veel leerlingen in andere landen is het volgen van lessen momenteel onmogelijk en ligt het onderwijs helemaal stil. Vandaag prijs ik mezelf dankbaar met het internet en de middelen in Nederland.

Een link naar de UNESCO pagina over de impact van COVID-19 op het onderwijs vind je hier: https://en.unesco.org/themes/education-emergencies/coronavirus-school-closures

Examentrainingen geannuleerd, lentescholen gaan online door

Vrijdag 27 Maart

Vanwege het kabinetsbesluit om de eindexamens te schrappen dit schooljaar, hebben wij onze examentrainingen op het Alkwin Kollege, het Hermann Wesselink College en het Kaj Munk College geannuleerd. Alle ouders zijn hierover inmiddels geïnformeerd en alle reeds betaalde bedragen zullen worden teruggestort.

Onze lentescholen gaan naar alle waarschijnlijkheid in online vorm door. In de loop van volgende week, na de geplande update van de kabinetsmaatregelen inzake het schoolbeleid op 31 maart, zullen wij alle betrokken ouders en leerlingen hier nader over informeren. Voor vragen over deelname aan de lenteschool kunt u zich wenden tot de afdelingsleider van de school van uw kind/pupil.

Verandering openingstijden

Donderdag 26 maart

We blijven continu nadenken over hoe we het beste begeleiding kunnen bieden in deze tijden. Daarom gaan de openingstijden aanpassen. Vanaf maandag 30 maart zijn we dagelijks open van 12:00 - 18:00 uur. Inmiddels hebben veel scholen hun normale lesroosters weer opgepakt. De behoefte van leerlingen aan huiswerkbegeleiding is hierdoor naar de namiddag verschoven. Met deze verandering in openingstijden kunnen we leerlingen na de lessen langer helpen bij het maken van hun (t)huiswerk.

Vanaf aanstaande maandag geldt dus: open van 12:00 - 18:00 uur (i.p.v. 11:00 - 17:00 uur).

Tips voor vragen stellen en woordjes leren

Woensdag 25 maart

Eerst even een huishoudelijke mededeling: vanaf nu plaatsen we elke dag een klassenlijst in de chatruimte met de naam "Klassenlijst en andere mededelingen". Hier kun je op zien of je die dag een contactmoment hebt en zo ja met welke begeleider. Sta je er niet op? Dan heb je die dag geen contactmoment. Wel mag je uiteraard onbeperkt vragen stellen in de chatruimtes of een begeleider benaderen voor een gesprekje!

Inmiddels zijn we een week live met Studielokaal Online! Je hebt met je tutor of een andere begeleider inmiddels al een paar contactmomenten gehad.

In de chatruimtes worden elke dag al veel vragen gesteld over het huiswerk. Maar we merken ook dat sommigen van jullie nog wat moeite hebben met het stellen van de eerste vraag. Niet erg - vragen stellen is niet altijd makkelijk. Maar wel heel belangrijk! Daarom hieronder enkele tips met vragen waarmee de conversatie met onze begeleiders kunt starten:

Het studielokaal is online!

Dinsdag 17 maart

Alle leerlingen hebben de inloggegevens ontvangen en de begeleiders staan klaar! Heel veel succes allemaal in deze nieuwe omgeving.

Let op! Pas wanneer jij inlogt in de chatruimte en het chatverzoek van je begeleider accepteert (zie het menu linksboven), kunnen wij zien dat je er bent!

Nóg beter: zeg even 'hallo' of 'goeiemorgen' tegen je begeleider, net als in het echt ;-

De faq is klaar!

Vrijdag 20 maart

Heb je een vraag over het inloggen? Lukt er iets niet met de chatruimte of je agenda, of met het videobellen? We hebben een FAQ gemaakt voor de meest gestelde vragen! Ook als je al ingelogd bent kun je een kijkje nemen; misschien leer je er nog iets van!