Maandag 30 maart

Wereldwijde getallen en positieve reacties

Maandag 30 Maart

Het is vandaag maandag 30 maart. Op de website van de UNESCO lees ik dat inmiddels meer dan 87 procent van de leerlingen wereldwijd niet meer naar school kunnen omdat de scholen gesloten zijn door COVID-19. In 184 landen geldt een algehele sluiting van scholen, in nog eens talloze andere landen zijn er op lokale schaal scholen gesloten. Een gevoel van verbazing en hulpeloosheid overvalt me ineens: meer dan anderhalf miljard leerlingen zitten nu verplicht thuis.

Het doet me beseffen dat het inmiddels alweer twee weken geleden is dat de scholen in Nederland sloten. Het besluit was niet alleen een grote verandering voor de leerlingen, maar ook voor de docenten, alle ouders en voor ons.
Er is vanaf het eerste moment ontzettend hard gewerkt en gesleuteld aan het inrichten van een online omgeving, opdat de begeleiding zo snel mogelijk voortgezet kon worden. Nadat de eerste leerlingen op dinsdag al inlogten op het Studielokaal Online, overviel ons dan ook een gevoel van blijdschap. Dat niet alleen wij het resultaat kunnen waarderen, blijkt ook uit de reacties die we hebben ontvangen van jullie - ouders én leerlingen - zelf!

Zo schreef een ouder aan ons:

“Groot compliment hoe jullie het in zo'n korte tijd ingericht hebben. Echt iets om trots op te zijn. Super gewaardeerd en onwijs bedankt.”

Tijdens de contactmomenten hoorden we ook veel lieve, positieve en soms wat puberale geluiden van de leerlingen.

“Ik ben blij dat jullie er gewoon nog zijn. Het is wel een beetje anders dan normaal in de huiswerkklas... en ik mis mijn vriendinnen, maar de contactmomenten helpen mij ook nu nog heel erg met het plannen.”

“Ik dacht dat je best creatief was, maar je kamer is echt saai.”

Ik besef me weer dat het een uniek iets is dat ik kan werken, dat het onderwijs op afstand door kan gaan en dat we vandaag weer leerlingen mogen begeleiden. Voor veel leerlingen in andere landen is het volgen van lessen momenteel onmogelijk en ligt het onderwijs helemaal stil. Vandaag prijs ik mezelf dankbaar met het internet en de middelen in Nederland.

Een link naar de UNESCO pagina over de impact van COVID-19 op het onderwijs vind je hier: https://en.unesco.org/themes/education-emergencies/coronavirus-school-closures