Woensdag 25 maart


Tips voor vragen stellen en woordjes leren

Woensdag 25 maart

Eerst even een huishoudelijke mededeling: vanaf nu plaatsen we elke dag een klassenlijst in de chatruimte met de naam "Klassenlijst en andere mededelingen". Hier kun je op zien of je die dag een contactmoment hebt en zo ja met welke begeleider. Sta je er niet op? Dan heb je die dag geen contactmoment. Wel mag je uiteraard onbeperkt vragen stellen in de chatruimtes of een begeleider benaderen voor een gesprekje!

Inmiddels zijn we een week live met Studielokaal Online! Je hebt met je tutor of een andere begeleider inmiddels al een paar contactmomenten gehad.

In de chatruimtes worden elke dag al veel vragen gesteld over het huiswerk. Maar we merken ook dat sommigen van jullie nog wat moeite hebben met het stellen van de eerste vraag. Niet erg - vragen stellen is niet altijd makkelijk. Maar wel heel belangrijk! Daarom hieronder enkele tips met vragen waarmee de conversatie met onze begeleiders kunt starten:


 • “Ik had net les over wiskunde en snap het nog niet helemaal. Kan ik extra uitleg krijgen over paragraaf 3?”

 • Vraag een begeleider om je te overhoren over je Frans woordjes, zo weet je zeker of je het leren goed genoeg bijhoudt! (nog beter is natuurlijk: overhoor jezelf met pen en papier! Zie daarvoor onderstaand stappenplan).

 • “Ik moet een betoog schrijven, maar ik twijfel over de structuur van het middenstuk. Kunnen we het samen even bekijken?”

 • Ik heb een aantal natuurkunde opgaven over het berekenen van snelheid en tijd maar ik krijg steeds de verkeerde uitkomst. Help!

 • Vraag iemand om de Duitse grammatica samen te oefenen. Of de Latijnse grammatica, of de Griekse, of de Engelse. Genoeg keuze!


Maar de belangrijkste boodschap is: blijf niet tobben maar vraag hulp! Je kunt alle vragen stellen die je normaal ook zou stellen in de huiswerkklas. Daar zijn we voor en we helpen je graag. De begeleiders staan voor je klaar.

Succes vandaag!


Stappenplan om woordjes te leren:

 1. pak een vel lijntjespapier en vouw het doormidden, zodat je een linker en een rechterhelft hebt

 2. schrijf alle woordjes die je moet kennen eerst in het Nederlands aan de linkerkant

 3. vertaal (zonder in je boek te kijken!) vervolgens alle woordjes naar de doeltaal (Frans, Engels, Duits, etc)

 4. kijk na met behulp van je boek en kruis het Nederlandse woordje aan dat je niet kende of onjuist hebt vertaald

 5. leg een nieuw vel over de rechterkant (zodat je je eerdere vertaling niet kunt zien) en vertaal opnieuw alle woordjes die je hebt aangekruist

 6. op deze manier krijg je een steeds korter lijstje van woordjes die je echt moeilijk vind. Ga net zolang door tot er geen woordjes meer over zijn

 7. Uiteraard kun je dit ook andersom doen, dus vanuit de vreemde taal naar het Nederlands. Herhaal daarvoor stap 2 t/m 6.

 8. Zijn er woordjes die je echt heel lastig vind? Bespreek deze dan met een van de taalbegeleiders. Door over de woordjes te praten kom je er vaak achter waar een woord vandaan komt of kun je samen een ezelsbruggetje verzinnen